Meer over hertalen

Defenitie volgens Wikipedia
Een hertaling is een vertaling van een verouderde versie van een taal in een moderne versie van dezelfde taal, bijvoorbeeld Middelnederlands naar modern Nederlands. … Bij moderniseringen van literaire werken laait periodiek de discussie op of er nu sprake is van een (al dan niet verantwoorde) adaptatie of een hertaling.

Hertalen volgens deze site
Op deze site gaat het om het hertalen van songteksten, waarbij de taal wordt overgezet (tot zover is dat vertalen) maar de hertaler gaat verder. De songtekst wordt in een Nederlandse en soms modernere setting gezet. In Nederland hebben we geen cowboys, wel boeren. Faxen doen we al een tijdje niet meer, wel mailen. Daten gebeurt niet alleen nog bij uitgaansgelegenheden maar ook via Internet. Zo wordt een vertaling een hertaling.

Soms heeft de tekstschrijver even geen boodschap aan de originele liedtekst, en wordt alleen de melodie gebruikt waarop een nieuwe Nederlandse tekst gemaakt wordt.

Soorten hertalingen op deze site
Om de gewaardeerde bezoeker van deze site goed te informeren hanteren wij een aantal typeringen voor de geplaatste hertalingen:

  • Vertaling: een hertaling waar de hertaler zo dicht mogelijk bij de originele tekst blijft, of met Nederlandse woorden de intentie van de orignele tekst het meest recht doet. De setting is indien van toepassing wel naar Nederland verplaatst.
  • Intertpretatie: een hertaling waarin de originele tekst geinterpreteerd wordt, niet altijd de intentie van de originele tekst volgend.
  • Eigen tekst: de tekstschrijver gebruikt de melodie om deze te voorzien van een eigen tekst.
  • Klank: de hertaler maakt gebruik van de klanken van het origineel, om de herkenbaarheid voor de luisteraar in tact te houden.
  • Humor: de hertaler beoogt de luisteraar met humor of een twist te vermaken.
  • Actualiteit: de hertaler maakt een eigen tekst om de actualiteit van het moment van schrijven te bespreken.

Uiteraard kan een bepaalde tekst aan meerdere criteria voldoen.

Via een zoekopdracht kan specifiek worden gezocht op deze criteria